Een youngtimer, ook iets voor u?

De laatste tijd is er in de media veel aandacht besteed aan ‘youngtimers’. Het zou voordelig zijn om zo’n youngtimer als auto van de zaak te nemen. Hoe zit dit nu eigenlijk? Waar moet u op letten?

Bijtelling privégebruik auto van de zaak

22% van de cataloguswaarde. Als u een auto van uw BV rijdt die u op jaarbasis voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt, dan krijgt u te maken met een bijtelling bij uw inkomen: een bepaald percentage van de (oorspronkelijke) cataloguswaarde van de auto. Het percentage hangt af van de CO2 -uitstoot, maar is maximaal 22%. Bij een auto met een nieuwprijs van € 60.000,- is de bijtelling dan € 13.200,-. Als u in het hoogste belastingtarief (52%) valt, kost u dat € 6.864,- per jaar.

Let op. Voor auto’s aangeschaft voor 2017, kan nog een bijtellingspercentage van 25% gelden.

Youngtimer

Ouder dan 15 jaar. Het vorenstaande geldt niet alleen als de auto nog geen vijf jaar oud is, maar ook als die al lang is afgeschreven. Om de scherpe kantjes daarvan af te halen, geldt er een speciale regeling voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar: de youngtimer.

Bijtelling 35% van de dagwaarde. Daarvoor geldt een bijtelling op basis van de dagwaarde (de prijs die u bij aankoop betaalt). Zelfs als het gaat om een auto die oorspronkelijk vele honderdduizenden euro’s kostte. Het bijtellingspercentage is met 35% wel veel hoger, maar doordat de dagwaarde fors lager is, is de bijtelling toch veel lager. Als u een youngtimer koopt voor € 10.000,-, bedraagt de bijtelling maximaal € 3.500,-. In de hoogste belastingschijf kost de auto u in privé dan € 1.820,-.Tip.  Koopt u een auto die 14 jaar en negen maanden oud is, dan vindt de eerste drie maanden nog bijtelling op basis van de cataloguswaarde plaats, daarna op basis van uw aankoopprijs.

Aandachtspunten

Comfort. Het comfort van de huidige auto’s zal over het algemeen beter zijn. Er zijn echter ook tal van luxe youngtimers beschikbaar die over voldoende comfort beschikken.

Hoge onderhoudskosten. Wel kunnen oudere auto’s met hoge onderhoudskosten te maken krijgen. Deze zijn weliswaar fiscaal aftrekbaar voor uw BV, maar doen wel afbreuk aan uw financiële voordeel. Let op. Let bij de aanschaf dan ook op de onderhoudshistorie van de auto en doe zaken met een betrouwbare verkoper.

Milieuzones. Steeds meer steden voeren milieuzones is. Mocht u overwegen een youngtimer aan te schaffen, bedenk dan dat deze mogelijk niet zal voldoen aan de eisen die vandaag de dag aan de uitstoot worden gesteld om in een milieuzone te mogen rijden.

Hoe zit het met de btw?

Correctie privégebruik. Ook voor de btw moet uw BV rekening houden met het privégebruik. De correctie van 2,7% wordt ongeacht de leeftijd van de auto in beginsel gebaseerd op de (oorspronkelijke) cataloguswaarde van de auto. Als u echter kunt onderbouwen dat de werkelijke correctie lager is, dan mag u daarvan uitgaan. Na vier jaar (na het jaar van aanschaf) mag er worden uitgegaan van een btw-correctie van 1,5%.

Margeauto. Doorgaans zal de youngtimer een ‘margeauto’ zijn, waarbij er geen btw op de aankoopfactuur wordt vermeld. Dan is niet het hoge percentage van 2,7% van toepassing, maar het lagere van 1,5% om de privécorrectie te bepalen.